Interview met Sonja de Jong

Een mooi artikel in de dagbladen: Noordhollands Dagblad, Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad en Gooi en Eemlander na een interview met Sonja de Jong.

Boek over twee Hollandse weesmeisjes in Zuid-Afrika

‘Ik hou ervan de geschiedenis in te kleuren’

Ze zwierf langs oude straten en gebouwen in Rotterdam, bezocht het kasteel van de VOC en wijnhuizen in Zuid-Afrika, bekeek schilderijen en ging zelfs zo ver de gerechten te koken die Hollanders eind 17e eeuw in Zuid-Afrika bereidden. Kortom, Pauline Vijverberg (1964) dompelde zich met hart en ziel onder in de leefwereld van de zusjes Ariaan en Willemijn, hoofdpersonen in haar nieuwe historische roman ‘Het suikervogeltje’.

Vijverberg las voor het eerst iets over de zusjes in de vele eeuwen omspannende roman ‘Het verbond’ van de Amerikaanse James Michener. ,,Daarin treden ook Nederlandse weesmeisjes op, door hem ‘de nichtjes van de koning’ genoemd. Dat intrigeerde me. Maar pas toen ik een tijdje later een boek onder ogen kreeg van de Britse Geoffrey Dean ontwaakte mijn belangstelling echt. Hij onderzocht hoe het komt dat porfyrie, een erfelijke aandoening die onder meer tot huid- en buikklachten leidt, zoveel voorkomt in Zuid-Afrika en dan vooral bij afstammelingen van de Boeren. Hij volgde aan de hand van patiënten van nu het spoor terug en kwam uiteindelijk uit bij Ariaan en Willemijn. Zij worden nu algemeen beschouwd als de stammoeders die de ziekte naar Zuid-Afrika gebracht hebben.’’

Vanaf het moment dat Vijverberg dat las, stond voor haar vast dat dit het onderwerp van haar volgende boek moest worden. ,,Ik hou van boeken met een historische achtergrond, zowel om te lezen als om te schrijven. Het inkleuren van de geschiedenis, proberen zichtbaar te maken hoe het was, dat trekt me daarin.’’

Eerder deed zij dat al met haar boek ‘Alexine’, over de Nederlandse Alexine Tinne die in de tweede helft van de negentiende eeuw met haar moeder en groot gevolg door Noord-Afrika trok en een van de eerste vrouwelijke ontdekkingsreizigers was. En nu ligt er dus ‘Het suikervogeltje’, de levensgeschiedenis van de Rotterdamse weesmeisjes Ariaan en Willemijn. In 1688 was de VOC op zoek naar jonge vrouwen die bereid waren naar Zuid-Afrika te gaan om daar te trouwen met een Hollandse boer en zo Hollands nageslacht te verwekken. Samen met zes andere meisjes uit het Burgerweeshuis in Rotterdam gingen de zusjes – de toen 18-jarige Ariaan vastberaden, haar twee jaar jongere zusje Willemijn met tegenzin – scheep. Vijverberg beschrijft op levendige wijze de vijf maanden durende helletocht op zee en daarna het bepaald niet makkelijke leven van de zusjes in Zuid-Afrika.

,,Ik heb hun gedachten en emoties uiteraard grotendeels zelf ingekleurd, maar de historische feiten kloppen. Ariaan had haar leven lang huidproblemen, al wist destijds niemand waar dat door kwam.’’ Vijverberg deed uitputtend onderzoek in archieven. ,,Er is heel veel bekend. De scheepslijsten uit die tijd bestaan nog en de Hugenoten, van wie er een aantal aan boord van hetzelfde schip was, hebben ook hun geschiedenis nauwkeurig vastgelegd.  En dan zijn er nog de vele VOC-stukken die bewaard gebleven zijn. Het was een ontzettend boeiende zoektocht.’’

 

Pauline Vijverberg: Het suikervogeltje. Uitg. Conserve, €19,99

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *