Zoveel inspiratie, zoveel ideeën

‘Zoveel inspiratie, zoveel ideeën, maar ook heel uiteenlopend,’ schreef een beginnend schrijver me. ‘Hoe bepaal jij welk boek je gaat schrijven? Welk genre?’

Ik hoefde niet lang over een antwoord na te denken. ‘Schrijf in het genre waar je zelf het meest van houdt. In mijn geval zijn dat romans met een historische achtergrond waar je als lezer wat van leert, zonder dat het een geschiedenisles wordt.’

‘Maar ik hou van heel veel soorten genre boeken en lees zelf veel; vandaar waarschijnlijk ook de vele ideeën die ik heb,’ was haar antwoord.

Ideeën zijn er inderdaad in overvloed. Ze zweven overal rond. Ik denk soms wel eens dat ik niet op zoek ben naar ideeën, maar dat ze mij vinden. Maar het idee dat uiteindelijk een boek moet worden, is er één die dicht bij je hart moet liggen. Je gaat er gemiddeld twee jaar mee werken, dus het moet iets zijn wat je aanspreekt. Ik doe veel onderzoek voor ik ga schrijven, het moet daarom echt iets zijn waar ik belangstelling voor heb.

Voor een goede roman is het ook belangrijk dat er meer is dan een idee. Het helpt als je het idee uitwerkt en structuur aanbrengt. Ik dwing mezelf een opzet te maken voor ik maar één letter op papier heb gezet. Een ruwe hoofdstukindeling voor je begint, helpt met de verhaallijn. Denk aan het begin en het eind en drie verrassende wendingen. En er moet een conflict zijn. Het verhaal is vaak een zoektocht naar de oplossing. Zo vormen de karakters zich bijna vanzelf en lopen de dialogen vloeiend als ik eindelijk begin met het schrijven.

En het belangrijkste is misschien wel: ga door, en geef niet op. Lees veel. Schrijf zoals je naar een film kijkt.

Ik wens alle beginnende schrijvers heel veel succes toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *