Bijzondere lezing bij boekenclubavond

Afgelopen donderdag was ik uitgenodigd bij Dominique om over Het suikervogeltje te komen praten. Onder mijn arm had ik een stapel boeken en ik nam een loep mee om de route van Ariaan en Gerrit op een oude kaart te volgen. Het was een bijzondere avond, waarbij goede vragen werden gesteld. Eén van de vragen die na afloop door mijn hoofd bleef spelen ging over waar fictie eindigt en werkelijkheid begint.

Als schrijver van historische romans heb je volgens mij de plicht om de werkelijkheid zo goed mogelijk weer te geven. Hilary Mantel legde dat in een lezing heel goed uit. ‘Is this story true?’ was ook een vraag die zij vaak kreeg. Zij schrijft dat ze de innerlijke worsteling van haar karakter verzon, maar niet de kleur van het behang in de kamer waar hij werkte. Dat moest kloppen. Dus de gevoelens en gedachten die een karakter in het boek heeft en de beslissingen die genomen worden, daarbij heeft de auteur vrij spel.

In Het suikervogeltje heb ik dat zo veel mogelijk nagestreefd. Wat waar is, kun je in de archieven terugvinden. De VOC scheepslijsten zijn gedigitaliseerd, de geboorte- en huwelijksdata zijn genoteerd, maar of Ariaan en Willemijn verdriet kenden of juist blijdschap dat heb ik voor ze ingekleurd. Wie hun liefdes waren, wat hun dromen en teleurstellingen, daarin had ik de vrije hand. Dat ze een genetische ziekte droegen, wisten ze niet, dus porfyrie heb ik niet genoemd. Maar de symptomen van de ziekte heb ik verwerkt in het verhaal. Ik heb geprobeerd zo authentiek mogelijk het verleden weer te geven, maar wel met de kennis van het heden.

Wat laat je zien en wat niet? Om te voorkomen dat het boek een geschiedenisles zou worden, heb ik ervoor gekozen sommige interessante feiten niet op te nemen. Ik hoop dat de lezers die meer willen weten zelf verder onderzoek doen. Voor de lezing van Hilary Mantel kun je de volgende link openen:

https://www.theguardian.com/books/2017/jun/03/hilary-mantel-why-i-became-a-historical-novelist

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *